Screencast: Konzumacija podataka u Windows 8 Store aplikacijama


U četvrtak 13. 12. 2012 u saradnji sa lokalnim uredom Microsoft BiH, održano je online predavanje na temu Konzumacija podataka u Windows 8 Store aplikacijama. Predavanje je predstavljalo sublimaciju mojih nekoliko predavanja koje sam održao na regionalnim konferencijama i UG sastancima u Sarajevu, Beogradu i Bihaću. Predavanje demonstrira osnovne načine kako implementirati REST i WCF servise, kako koristiti EF 5 i „Code First“ tehniku modeliranja baze podataka. U drugom dijelu demonstrirano je korištenje SQLite C/C++ biblioteke u Windows Store aplikacijama.

Pored video materijala kojeg možete ovdje pronaći, dati su linkovi za preuzimanje svih demo primjera prikazanih Screencastom.

    1. Implementacija DbModela i REST and WCF Servisa – skup demo primjera koji objašnjavaju na koji način koristiti tehniku Code First  u modeliranju baze podataka, te korištenje Web API i WCF servisa koji manipulišu sa modelom.
    1. SQLite test generator demo- demonstrira na koji način se generira datoteka baze podataka, kako definišu tabele, kolone i unos podataka.
    1. ĆevapExplorer Win8 Store aplikacija koja konzumira podatke iz prethodnih primjera. Na nekoliko mjesta u aplikaciji prikazani su sva tri način konzumacije podataka: preko RESTa, WCFa i korištenjem SQLite biblioteke.

Nadam se da ćemo još ovakvih screencastova praviti.

Advertisements

About Bahrudin Hrnjica

PhD in Mechanical Engineering, Microsoft MVP for Visual Studio and Development Technologies. Likes .NET, Math,Data Science, Evolutionary Algorithms, Machine Learning, Blogging.

Posted on 15/12/2012, in .NET, C#, Windows 8 and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s