SE 2013


Status: Done
City: Banja Vrućica/Bosnia and Herzegovina
Date: 4. Apr. 2012
Time 14:30-15:30
Topic Parallel and Asynchronious programmin challenge for modern developer
Venue: Cardial Hotel
Location: Banja Vrućica, Bosnia and Herzegovina
Event URL: http://msnetwork.ba/
Event Name MSNetwork 3
Organized by: MIcrosoft BiH
Summary: Multi-core procesori su realnost, proizvođači ih danas ugrađuju i u grafičke kartice, mobilne telefone pa čak i u veš-mašine. Direktna posljedica razvoja multi-core procesora je prestanak razvoja single-core procesora čiji takt već odavno stoji na magičnoj brojci oko 3 GHz. Kako proizvođači ovom tehnologijom ne mogu povećati takt počeli sa proizvodnjom multi-core procesora, ili višejezgrenih procesora u jednom hardverskom dijelu, što je dalo dodatni vjetar u leđa razvoju procesora. Danas se kućni računari kupuju sa 4 ili 8 jezgri, serveri i do 128 jezgri. Realno se pitanje postavlja: da li softver koji je razvijan nekoliko godina unazad odgovara takvom hardveru? Da li hardver na multi-core procesorima ima smisla vrtiti dosadašnja softverska rješenja? Moguće se upitati i to da li energija koju troši ovakav hardver odgovara korištenju softvera? Imate više od 1 procesora na PC-u, ali ne primjećujete da vaš softver radi brže? Još uvijek koristite klasu Thread ili BackgroundWorker ili Callback funkciju kako bi korisnika zavaravali dok se vaši podaci učitavaju u pozadini? Željeli bi programirati višenitne aplikacije, a da ne formirate niti? Ovo su samo neka od pitanja, čije odgovore daje paralelno i asinhrono programiranje u .NETu. Paralelno i asinhrono programiranje predstavlja novu paradigmu i izazove za moderne programere koji žele iskorištavati sve resurse PC-a, a ne samo jednu jezgru, koji žele programirati višenitno, a da ne formiraju niti, koji žele koristiti nova proširenja koja su sastavni dijelovi .NET 4.5 i C# 5.0.

*

Status: Done
City: Umag/Croatia
Date: 27. Apr. 2012
Time 14:30-15:30
Topic MVVM in developing Windows 8 and Windows Phone 8 application
Venue: Sol Garden Hotel
Location: Umag/Croatia
Event URL: http://windays.hr/
Event Name Windays 13
Organized by: MIcrosoft Croatia
Summary: Pojavom XAML programskog jezika za razvoj korisničkih interfacea u Windows Presentation Foundation, a malo kasnije i u Silverlightu, nametalo je potrebu modifikacije MVC tehnike, koja se morala prilagoditi novim postavkama ovog programskog/markup jezika. Kao rezultat prilagođavanja MVC tehnike na XAML, dobijena je nova tehnika programiranja koja definiše jedan Model, jedan View, a kao interakciju između ova dva sloja: sloj jednostavno nazvan ViewModel. Po konceptu vrlo sličan MVC-u, MVVM tehnika se idealno uklapa u koncepciju razvoja klijentskih aplikacija kobinacijom XAML i C# programskog jezika. Ovo predavanje će kroz demo primjere prikazati na koji način se mogu razvijati WP8 odnosno Windows Store aplikacije koristeći MVVM tehniku. Pored prestavljanja osnovnih pojmova ove tehnike (Model, View i ViewModel) predavanje će i prikazati načine komunikacije izmedju View i ViewMode koristenjem Commands i Behaviours, odnosno povratne komunikacije preko Messages. Pored mnogih prednosti korištenja ove tehnike, dijeljenje izvornog koda između WP8 i WinRT predstavlja scenario mnogih današnjih aplikacijiskih rješenja. U ovom predavanju će se također pokazati, kroz demo primjere, na koji način zajedničke implementacije podijeliti između iste aplikacije razvijane za dvije platforme WP8 i WinRT.

*

Status: Done
City: Bihać/ Boania and Herzegovina
Date: 9. May. 2012
Time 18:00-19:30
Topic Parallel and Asynchronious programming
Venue: Techical faculty
Location: BIhać
Event URL: https://www.facebook.com/events/403587146422529/
Event Name Bihac .NET User group meeting
Organized by: Bihac .NET UG
Summary: Programirati na C# nije samo znati tipove, for, if petlje, klase i metode. U stvari vidjećemo kako se danas mogu programirati i implementirati rješenja koja su samo nekoliko godina unazad bila pravo programersko čudo od algoritama. Paraleno i asinhrono programiranje, koje je predmet ovog predavanja, predstavlja novu paradigmu i izazove za moderne developere koji žele iskorištavati sve resurse PCa a ne samo jednu jezgru, koji žele programirati višenitno a da ne formiraju niti, koji žele koristiti nova proširenja .NET 4.5 i C# 5.0.

*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s